Safety Officer Interview Questions and Answers

Health Safety and Environment HSE Jobs Learn Oil and Gas

Question 1: What is Safety?
Answer 1: It is a condition which gives you freedom from hazard, risk, accident which may cause injury, damage and loss to material or property damage and even death.

Question 2: What is accident?
Answer 2: It is an unexpected or unplanned event which may or may not result in injury or damage or property loss or death.

Question 3: What is injury?
Answer 3: It is defined as a harmful condition sustained by the body as a result of an accident

.
Question 4: What is hazard?

Answer 4: Inherent property of a substance or an occurrence which has potential to cause loss or damage property, person or environment.

Question 5: What is risk?
Answer 5: In probability of the realization of potential for loss or damage or injury.

Question 6: What is incident?
Answer 6: It is an event which represents deviation from the intended sequence of designed steps.

Question 7: What is safety policy?
Answer 7: Any company has a social and legal obligation to provide a safe and health working environment to all his improvement to all his employees.

Question 8: What is safety audit?
Answer 8: The safety audit is the process that identifies un-safe conditions and unsafe acts the plant and recommended safety improvement. Walk through It evaluates the unsafe condition notice able to naked eye during work through the plant. (Stores, civil work, erection work) Inter mediate-more details study and review of plant

design and plant operation. Comprehensive –It evaluates the safety factors in the plant on the base engineering, analysis, testing, and measurement.

Question 9: What is safety tag?
Answer 9: Safety tag can be defined a surface made of card board or paper board on which English local languages letters written for warning safety instructions to employees.

Question 10: What is safety program?
Answer 10: Safety program can be defined as five methods by which accident can be prevent easily they are engineering, education, enforcement, enthusiasm and example safety

programs are plain spoken and carry out certain legal steps.

Question 11: What is attitude?
Answer 11: Attitude may be described as continuous behavior .if man’s behavior is good, and then his action will be either correct or safe.

Question 12: What is emergency planning?
Answer 12: Emergency planning can defined as a control measures. It can control the accidents safe guard people and provide information to media.

Question 13: What is work permit system?
Answer 13: Work permit system is a “written documents” for permission to undertake a job by area in charge or it is written document issued by the area in charge to the performer to undertake the specific job.

Question 14: What is work at height?
Answer 14: Any work above 2 meters from ground is caused work at height.

Question 15: What is confined space?
Answer 15: An area which is small and enclosed or an area where one entry and exits or where a man cannot work comfortable in any location is caused confined space.

Question 16: What is excavation?
Answer 16: Marking a hole or tunnel by digging the ground by man or machine is called excavation.

Question 17: What is scaffolding?
Answer 17: It is a temporary platform constructed for supporting both men and materials and working safety at a construction site.

Question 18: What is welding?
Answer 18: The process of joining of metals either by electrical or by gas is called welding.

Question 19: What is gas cutting?
Answer 19: The process of joining of cutting metals by using oxygen and combustible gas is called gas cutting.

Question 20: What is sand blasting?
Answer 20: The process of removing rust dust, dirt, scales and old prints from the old surface using compressed air is called sand blasting.

Question 21: What is painting?
Answer 21: The process after sand blasting is called painting.

Question 22: What is LEL?
Answer 22: The minimum concentration of vapors, gasses and dust in air below which propagation of flame does not occur on contact with a source of ignition is called LEL.

Question 23: What is UEL?
Answer 23: The maximum proportion of vapors, gasses and dust in air above which proposal the flame does not occur on contact with a source of ignition is called UEL.

Question 24: What is manual handing?
Answer 24: The process of lifting, carrying and stacking materials by men is called manual handing.

Question 25: What is housekeeping?

Answer 25: Housekeeping means not only cleanness but also orderly arrangement of operations, tools, equipment’s storage facilities and suppliers.

Question 26: What is personal protective equipment?
Answer 26: It is equipment’s used to project the person from hazards such dust, dirt, fumes and sparks etc. It is the barrier between hazard and person.

Question 27: What is grinding?
Answer 27: Grinder is a portable machine with a wheel guard in position to reduce the danger.

Question 28: What is Crane?
Answer 28: A tall machine used for moving heavy objects by suspending them from a projecting arm with hook.

Question 29: What is fork lift truck?
Answer 29: Fork lift truck is designed to handle heavy loads.

Question 30: What is JSA?
Answer 30: The procedure of analyzing job for the specific purpose of finding the hazards and developing.

Question 31: What are the duties of a safety officer?
Answer 31:
Prepare tool box talk Prepare monthly statistics Prepare the checklist Accident reports Management meetings

Arrange the safety classes/training Arrange monthly safety bulletin Inspection of fire extinguisher Arrange first aid training classes

Arrange safety competitions like quiz, slogan, poster competitions exhibition etc.

Question 32: What are the duties of a supervisor?

Answer 32:
He has to instruct these workers about the work methods and procedures. He has to maintain discipline among the workers

He has to supply necessary materials

He has to control quality and cost of the job

He has to guide has workers in doing a job in the correct and safe way He has to supply suitable personal protective equipment to his workers He should conduct periodical safety meetings.

He should conduct safety inspection of his working area He should know about the fire fight equipment

He should know investigate the accident and find out the cause of accident

Question 33: What are the pre cautions for welding?
Answer 33:
Remove all combustion material from the place of welding
Clear the work area and cover wooden floor with fire proof mats. (Welding mechanic should be kept within the visibility of the
Erect fire resistance screen around the work
All welding cables should be fully insulted
All welding mics shall be double earthed
Welding area should be dry and free from water
Keep the fire extinguisher / sand really
Use leather hand gloves, goggles and helmets
Switch off the power when welding is stopped
Do not allow the helper to do welding
Do not shift him welding cable unless the electric power is switched
Do not allow the helper to carry the welding. Terminal of the welding cables should be provided 3-cable with lugs and kept
Oxygen hose in black and Acetylene hose in red in color as per standard
NRV of the blow torches should be maintained properly avoid back fire
Welders should be trained properly
Cylinders should be stored in a cold dry place away bottom heat and direct
Proper housekeeping, good ventilation in the working area
Smoking should be avoided from welding area
Hose connection should be proper made
Barricade the work area and put a sign board
Rolling of cylinders should be avoided
Flash back arrestor should be attached in each cylinder
Any leakage of cylinder should be kept separately

Question 34: What is the precaution for gas cutting?
Answer 34:
Keep fire extinguisher nearby
Keep fire watch nearby
Remove all combustible from work area
Use all necessary PPE
Never put welding gas cylinder inside a confined space
Hoses shall not be laid in path ways
Gas cutting torch should have flash back arrestors
Gas test to be done to check for presence of flammable gas in site
Good housekeeping and ventilation necessary in working
Hose connections should be made properly

Question 35: What are the precautions for “sandblasting”?
Answer 35:
Compressed airline, hoses and other fitting must installment firmly without leaks the hose.
Misuse compress are should be avoided
A fresh air hood or mask must be worn
Housekeeping can be done period cally
Fire extinguish her shall be kept nearby
Dust mask ear plugs / muffs should be used
No sand blasting shall be done on top of floating roof tank in
Use goggles & face shield
Sand blasting operation must be gas free

Question 36: What are the precautions for “painting”?
Answer 36:
All flammable material should be cleared from the work area
The required protective clothing and equipment must be worn
Cartridge respirators shall always be worn
Adequate ventilation is necessary
Adequate washing facilities must be readily available
Barrier cream should be applied to the skin

Question 37: What are the hazards in welding?

Answer 37:
Eye injury

Burn injury Arc realization Electrical shock Light arc radiation

Heat, light and radiation effect Heat fume Poisonous gases Chipped price of weld metal Fire

Explosion Scattering Noise Sparking Sparking

Flying sand

Question 38: What are hazards and injuries in manual handing?
Answer 38:
Cutting fingers due to sharp edges
Burns due to handing of hot articles
Foot injuries due to dropped articles
Slipped disc due to improper posture in lifting on object
Strains to wrist or fingers
Sprains, wounds hernias, fractures

Question 39: Cause of accidents in manual handling?
Answer 39:
Improper lifting
Carrying too heavy loads
Improper gripping
Failure to use PPE
Lifting greasy, oily and irregular objects
Poor physique

Question 40: What precautions are needed to avoid accident in manhandling?
Answer 40:
Stand at safe distance from the load
Sharp edge and burns are removed before lifting a
PPE such as safety gloves and safety shoes are to be

If the weight is too heavy for one person to lift, then he has to seek the
The pathway is not blocked by obstacles while carrying the
The different actions, movements and forces necessary while carrying the
Modify the task by using hooks and crow
Mechanical equipment like cranes shall be
Modify the objects
Change the way things are

Question 41: Which Tips are necessary for manuals handling?
Answer 41:
Plan
Clear the path
Move in close to the load
Secure your grip
Hold your head upright
Maintain normal curves of the spine
Power the lift with legs and body weight
Don’t twist

Question 42: What types of causes of accidents in mechanical handling?
Answer 42:
The sudden failure of wire rope or a chain
Slipping of the load from the sling
Swinging of the load at the time of lifting
The load sometimes hits the man

Question 43: What are the accidents in “poor housekeeping”?
Answer 43:
Men getting hit by failing from overhead
Men slipping as greasy, wet or dirty floor
Men failing in open tank without cover in level floor
Accidents due to poor lighting
Fire accidents due to faulty electrical wires

Question 44: What are the advantages in good housekeeping?

Answer 44:
It helps in the reduction of accidents including fire accidents
It saves the property damages
It improves employee moral
Better productivity
Working area becomes presentable
Human energy is conserved
Visitors are very much satisfied
The burden of supervisor is reduced

Question 45: How to care and maintenance of hand tools?
Answer 45:
Tools must be kept clean and free from corrosion
Keep metal parts lightly oiled
Remove burrs from edges of tools and heads of
Tools which are not in used must be stored separately
A good worker regularly inspects his tools
Do not use tools without handles

Question 46: How to prevent accidents of “power tools”?
Answer 46:
The operators should wear face shields or safety glasses
Power tools should be placed in the store room after use
Power tools should have protected by guards
Pneumatic hoses or electric cables of power tools should not pass through passage ways.
The electrical power tools should be properly earthed
Never horse play with hose of pneumatic tools
Power tools machines should be maintained and operated

Question 47: What are the causes of accidents of “hard tools”?
Answer 47:
Due to wrong way using of
Due to defective condition of tools
Due to failure of using right tools for right job
Due to wrong way of carrying tools
Due to strong of tools unsafely

Question 48: What precautions are necessary in electrical work?
Answer 48:
All electrical installations shall be as per country electricity rules
Only competent persons should handle the electrical equipment
The equipment should be earthed properly
All temporary electric lines should be drawn at least above man’s height
Cable should be completely insulted
Cable should not have any joints
Only connection for one point
Good housekeeping on the area
Fire protection equipment to be kept near by
Use rubber gloves and rubber boots
Use good quality of wire
Power isolation close to the job
Use three pin plugs instead of loose wire
Never operate any electrical equipment with wet hands
Never stand wet surface while working electrical equipment
During thunder storm do not stand under tree
Proper sign board is necessary
No person shall work on any live electrical conductor
The switch shall only be put on by person who switched it off

Question 49: What are the hazards in construction?
Answer 49:
Fall of person from top and getting injured
Fall of objects from top and below person injury
Fall of materials from top and damaged
Person fall into excavated pit
Collapse of soil and below person get injury or may
Damage of UG cables and sewage pipe
Collapse of scaffolding and person fall from height, get injury
Electrical shock
Fire and explosion
Burn injury
Health and lung problems
Snakes bite
Poisonous gas
Foreign body in eye

Question 50: What types of cause of accident in construction?
Answer 50:
Erection equipment failure
Falling of persons from height
Electrical shocks
Improper lighting
Nonstop working by worker
Up safe work methods
Collapsing of earth during trench excavation
Failure of use safety equipment
Working a height without safety belt